Thursday, December 26, 2013

Keputusan temuduga Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S27 JKM & JPNIN

tim87 | 6:24:00 PM | | | | 7 Comments so far
Assalamualaikum wbt..

Mesti korang tertunggu-tunggu keputusan yang aku dapat masa interview Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S27 JKM aritu kan..? kalau yang tak ingat sila rujuk entry INI.

Ok, aku malas nak cerita panjang.. So this is the result.. ermm..



Ok, aku pasrah je.. masih boleh senyum sebab aku tahu apa sebab aku tak dapat jawatan nih.. memang menghampakan sebab yang aku tunggu-tunggu selama ni tak xdapat pulak.. TAPi korang nak tahu satu benda tak..? aku lama dah pendam tapi aku tak ready nak bagitau.. huhu.. *poyo kan* haha

Ekceli kan, aku dah dapat post Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S27 di Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN). Alhamdulillah syukur.. Aku tak buat pun entry pasal temuduga tu, sebabnya aku tak yakin yang aku akan dapat.. Sebabnya pulak jawatan ni kat JPNIN hanya ada 3 sahaja kekosongan di seluruh Malaysia waktu tu then calon pulak ramai, ratus-ratus camtu la kot.. 1 je kosong kat Sarawak. So, peluang tersangatlah tipis and aku tak berharap sangat pun nak dapat kat JPNIN ni sebabnya masa tu aku masih mengharapkan dapat kat JKM. huhu. oh, btw, aku g interview ni bulan 4 kot, sebulan lepas aku g PAC JKM.. lupe lak tarikh bile ek.. Tapi masa tu, keputusan xdapat lagi.. Aku baru dapat keputusan ni masa SPA kol aku hujung bulan Oktober aritu.. giler tak nanges+terkejut.. Aku sempat lagi tanye dorang berapa orang budak Sarawak yang dapat, kot-kot bleh teman aku time lapor diri nanti kan. Dorang kate budak Sarawak hanya aku sorang yang dapat. Giler, makin lebat air mate aku.. Terharu + sebak + tak tahu nak kate ape2.. Syukur sangat-sangat. Mungkin, rezeki aku kat JPNIN ni kan.. Kita ni manusia yang merancang je, Allah yang tentukan segala-galanya.


Sharing is caring kan korang?  peace yo! love u'all..
Last but not least, aku bersyukur kepada ALLAH Taala atas rezeki yang aku dapat ni.. mana tau rezeki lain pulak dapat lepas ni kan.. *rezeki anak* =")

So, nak tanye korang jugak sape yang ade g interview JKM aritu, ape result korang...? jom la share kat sini, tak kisah la dapat ke tak dapat ke.. kita boleh kongsi pengalaman dan kegembiraan kan..?

Wassalam..

Tuesday, December 24, 2013

Jawatan Kosong : Sarawak Energy Berhad

tim87 | 4:10:00 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum wbt.. 
Kepada geng-geng sarawak aku yang tengah carik kerja sekarang, ni ha peluang untuk korang.. try tau, jangan tak try! mana tahu rezeki korang kat sini kan.. =) 
Wish u'all gud luck semua! 


JAWATAN KOSONG : Sarawak Energy

1. MANAGER / SENIOR MANAGER, CIVIL STRUCTURES – E5/E6
2. MANAGER, ENGINEERING GEOLOGIST – E5
3. ELECTRICAL ENGINEER (SYSTEM PLANNING) - E1/E2
4. CLERK – NE3
5. SENIOR ACCOUNTANT I/II – E3/ E4
6. ACCOUNTANT I/II – E1/ E2
7. EXECUTIVE, MEDIA RELATIONS – E1/ E2
8. EXECUTIVE, BRAND AND DIGITAL MEDIA – E1/ E2
9. TECHNICIAN (MECHANICAL) – NE3/NE4
10. OPERATOR (BTG CCR) – NE3/NE4
11. TECHNICIAN (PPO) - NE3/NE4

Tarikh tutup: 29 Dec 2013 - 2 Jan 2014

Maklumat lanjut >> http://infojawatankerajaan.com/jawatan-kosong-2013-di-sarawak-energy/

LIHAT JAWATAN LAIN DI FACEBOOK :
INFO LANJUT >>https://www.facebook.com/infoJawatanKerajaan

P/S: Tolong klik "Share" , sebarkan dan 'tag' kawan2 yang lain.

* Bantu rakan anda yang tengah mencari kerja ~
* Kongsikan dengan rakan anda ~

Wednesday, December 11, 2013

Ada apa dengan tarikh 11.12.13??

tim87 | 1:12:00 PM | 1 Comment so far


Assalamualaikum semuaa..

11.12.13....

Kompom arini ramai yang update pasal tarikh ni kan..?
haha.. kalau bagi aku bukan penting sangat pun.. =D
Tapi, untuk pengetahuan korang, tarikh ni akan berulang setiap 823 tahun.. So..? Tahun ni je la kot kite jumpa tarikh ni sepanjang hidup kan? *sumber ni aku dapat masa tengok MHI pagi tadi* hihi

Ok, pada tarikh ni jugak kompom ramai yang book nak nikah kan..? antaranya korang tau-tau la kan, Zain Saidin ngan Che' Ta kite tu... dan sorang lagi pereka fesyen terkenal iaitu Jovian Mandagie ngan pasangannya Nina Ismail Sabri.. Pape pun, aku doakan dorang ni bahagia till Jannah.. InshaAllah..aminn.. =)

Jom tengok gambar kad kahwin dan pre-wedding dorang yang awesome tu... aku taknak komen pape, tu keje dorang kan.. just doakan yang baik-baik je untuk dorang k..


sumber : enchek google! 


nampak mahal siotttt!! hihi..
ni time malam berinaiii uolss.. =)

RCWZS-time tunang kalau xsilap aku..






nampak kiut dorang kan! aku suka caption ni!
kad kawen dorang siap ade perfume lagi! naissss...

prewedding dorang ni kat PARIS jugakk..



ok, sekian untuk arini.. selamat bernikah, selamat bersanding, selamat melahirkan anak, selamat berkapel dan selamat lah semuannyaaaa.. =) peace no war ok!





Thursday, November 21, 2013

Langkawi or Kuala Terengganu?

tim87 | 2:54:00 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum bloggers..

Ct nak mintak pendapat korang ni... Mane lagi best ek, LANGKAWI ke KUALA TERENGGANU..? Ct plan nak buat trip lagi next year memandangkan AA ade buat promo ni kan.. bagi aku kire murah la jugak promo dorang walapun dorang ni salu je ade HIDDEN COST! haha.. =D
 apa-apa pun aku memang selalu gune AA kalau nak jumpe chenta hati beta.. kikikii...!

So, sape-sape yang pernah gi tempat-tempat ni, boleh tolong suggest ngan ct tak...? Ct memang tak pernah lagi sampai sini, so mintak tolong korang sangat-sangat yang ade banyak pengalamn tu.. Tak pun korang yang memang asal LANGKAWI OR KUALA TERENGGANU ni, boleh share tempat-tempat menarik tak? Untuk plan, aku decide nak stay 3 ari 2 malam je.. Just for fun and nak deting-deting ngan chenta hati..!  ooppss.. Ekceli nak celebrate birthday sendiri je ponn! haha.. xde orang nak wat suprise kat kite kan... huhu.. =')

Haaaaaa.. ni bukti aku jumpe promo murah kat AA..!! dua-dua tempat ni same je harga tiketnye.. tinggal CT nak pilih je lagiiii....




Jasa baik korang akan daku kenanggg sampai bila-bila.. ecewah! sayangggg koranggg.. 
Mmmuuahh!!!

Monday, November 18, 2013

Temuduga Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S27 JKM : Feeling Down!

tim87 | 9:44:00 AM | | | 18 Comments so far
Assalamualaikum wbt..
salam jumaat semuaaa..

ermmmm.. baca tajuk entry pun dah tahu ape perasaan aku skang kan..? 
Ok first aku nak g tau, aku dah pun attend interview PENOLONG PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT S27 untuk JABATAN KEBAJIKAN MASYARAKAT pagi tadi.. 

Aku datang tepat jam 8.00 am.. terus ke bilik Pegawai Semak dokumen dari pihak SPA.. aku merupakan calon ke3..! huhu..memang nervous and aku memang tak ready sangat-sangat.. tak macam aku attend interview sebelum-sebelum ni, aku study beberapa hari sebelum interview, tapi ini langsung tak study.. aku study malam sebelum nak interview je tu pun bleh tertidoqq...! fine, aku redha je. setakat yang aku tengok senarai peserta yang interview di SIBU ni hanya ada 11 orang je.. tu pun tak semua yang datang..maybe dalam 6 or 7 orang je yang hadir.. tak tau la ramai ke yang tak lepas PAC di Kuching aritu..

Masuk bilik temuduga tu ada 2 orang panel daripada JKM... ermm.. pastuuuuu.. tuttttt.. no komen!

oh kejap.. kalau mase PAC aritu aku de bagitau yang kekosongan untuk jawatan ni di JKM hanya da 84 je kan..? tapi kali ni aku check balik statistik pengambilan tu, ade 115 kekosongan dari 800 lebih orang...? ermm.. macam xde harapan je kan..?



so, aku malas nak cerita apa-apa g dah..
aku just nak cakap aku GIVE UP and I'M FEELING DOWN..!

Okla..tengok la result nanti ek.. Result aku interview Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional pada bulan Jun 2013 aritu aku dah tahu sebenarnya.. tapi belum ready aku nak share n story.. huhu.. tengok2 la nanti kalau aku free ok! huhuh.. skang aku memang moody sangat sebab interview tadi tu.. huhu.. ='(

p/s : sapa dah g tebiu post PPPM S27 kat JKM ni boleh tolong share pengalaman korang tak..? nanti keluar result habaq2 la ek..! peace yo!

update : pada sesiapa yang baca entry ni, sila ke link yang dibold kaler tukoiz kat bawah ni untuk panduan atau tips temuduga untuk jawatan ini ok..bukan apa, ramai yang ke entry ni untuk dapatkan tips tapi kat entry ni takde tips pun. Cuma lebih kepada perasaan keciwa masa tu.. hihi. Dah, dah.. tak mo ingat lagi. So aku dah buat entry terbaru, korang Klik je kat sini ok! ---> KLIK SINI!

Friday, November 08, 2013

Jumaat Pertama 1435H

tim87 | 9:54:00 PM | 2 Comments so far
Assalamualaikum wbt..


Salam Jumaat semua all bloggers n readers semua..

Tak terlambat lagi kalau aku nak wish Selamat Menyambut Tahun Baru Hijrah 1435H memandangkan arini merupakan Hari Jumaat Pertama pada tahun indah ini. Syukur ke hadrat Ilahi kerana kita masih dipanjangkan usia oleh-Nya.. Semoga apa yang berlaku pada tahun lepas, sama-sama kita perbaiki dan pertingkatkan diri untuk menjadi lebih baik lagi.. ok..? =) Insya Allah..

Oh.. bercakap mengenai Tahun Baru ni, aku teringat saat enchek hubby melafazkan akad dengan sekali lafaz sahaja iaitu pada 29 Zulhijjah 1432H. Baru aku sedar, kami sudah 2 TAHUN ok!!!! tapi tak macam pun 2 tahun.. Macam pengantin baru pun ade kn.. haha. tapi siesly la, memang aku xrasa pun yang kami sudah 2 tahun HALAL bersama.. Mungkin disebabkan jarak yang pisahkan kami..kami dipisahkan oleh Laut China Selatan yang sangattt luassss.. ecewah! ayat tuh! =') hihihiihik..

Selamat Ulangtahun ke 2 sayang! Kamek sayang kitak banyak-banyak, dunia akhirat kamek.. Kamek akan jaga kitak sampey ujong nyawa kamek.. sik kesah la kita tok jaoh ka dekat.. banyak dah dugaan yang kita rasa sepanjang 2 tahun tok nak..? So kamek harap kitak bersabar dengan dugaan ALLAH SWT tok.. Insha ALLAH, mesti ada hikmah disebalik semua tok nak.. Sempena Tahun Baru Islam tok juak kmk mok BABY antara wishlist UTAMA kmk.. xsabar mok shopping barang-barang baby! =") mesti sonok nak..?

Oppsss.. sorry guys, kene cakap sarawak jugak baru feeling best! haha.. tak salah kan.. kalau tak faham sila tanya ok! nanti kang sesat jalan.. hihi.. Paragraph tu khas buat enchek hubby, walaupun aku tahu dia tak pernah kot baca blog aku nih.. hhahaa.. xpe la, anggap je dia akan baca satu hari nanti kan..? 

Jap, ni antara wishlist a.k.a hangan-hangan aku sempena Tahun Baru ni :

1) Baby kiut miut!
2) Tukar profession or tempat kerja
3) Dekat dengan Enchek Hubby!
4) Sampai ke puncak Gunung Kinabalu! 
5) Nak g Umrah ngan enchek hubby.. 

xsalah hangan-hangan tahik hayam kan..? so, ni memang yang aku nak setakat ni.. apa-apa pun yang paling penting ialah kita kena berhijrah daripada yang buruk kepada yang baik.. So ape yang buruk berkaitan dengan aku, inshaAllah aku akan cuba sedikit demi sedikit untuk berubah.. Manusia tak semuanya sempurna sekaligus kan..? Doakan yang terbaik buat aku ok kawang-kawang.. Yang baik kan datang daripada ALLAH SWT, yang buruk tu daripada diri aku sendiri.. =')

Ok, nak tau jugak ape azam tahun baru korang ni..? ♥ 


Thursday, October 17, 2013

Segmen Follow Me by Sha & FD

tim87 | 5:01:00 PM | | | 1 Comment so far
Hi all..! selamat petang.. 
kebetulan bukak blog ni ternampak la satu segmen nih.. uwaaaa.. gua terlambatt tahu ok! btw, besok lastday segmen tu! xpeduli nak jugak join kan..? =))


nah.. ni details segmen tu ok! tak menang pun tak pe, janji dapat ramai kawang-kawang kat segmen kan..? hehe..

sila klik banner untuk join ok!


Senarai Hadiah

i) Topup RM 5 x 2
ii) Button Badge Blogger x 6
iii) Keychain dari Sabah x 2
iv) Shiseido Mask x 5
v) Hadiah Misteri x 2


Pemilihan Pemenang

i) Top Refferal
ii) Random.org


Tarikh Penting

i) Mula : 7 September 2013
ii) Tamat : 18 October 2013
iii) Pengumuman pemenang : 19 October 2013
iv) Claim hadiah : 19 - 26 October 2013


selamat bersegmen ye kawang-kawang~ 

Wednesday, October 09, 2013

Lulus PAC!

tim87 | 4:49:00 PM | | | | | | 6 Comments so far
Assalamualaikum wbt semuaa..


lama xbukak blog ni kan.. macam sarang tikuss dah.. Actually, memang banyak story yang aku nak share tapi xde kesempatan nk update kat blog ni.. sok, aku akan cter jugak walaupun dh cter basi kan..? eekekke..

ohhh, dah baca title...?? yerpp.. aku memang nak share kegembiraan aku ngan korang.. PAC yang aku join aritu under KEMAS tu, aku dah LULUS dah!! Syukur sangat2..! memang macam nervous sangatt nak tunggu reslut ni sebenarnya.. dah la result lambat keluar.. bayangkan, PAC bulan 5, bulan 10 baru dapat result.. huhu.. dah hampir give up jugak dah sebab ingatkan memang xlulus ke ape ke kan.. tapi, pape pun aku bersyukur sangat dah lepas ke tahap ni.. so, aku dengar plak, lepas ni ade kena panggil interview.. tak tahu betul ke tak je lagi.. yer kot..? Pasal pengalaman PAC ni aku pernah share kat entry yang lepas.. boleh baca balik untuk pengetahuan dan perkongsian bersama ok.. hihihi.. ni link nyer.. ====> KLIK SINI!





Dalam kekusutan pasti ada hikmahnya kan.. memang betul kata orang, kalau kita sabar, Allah akan tolong kita. Aku yakin itu! 

eh2 jap.. aku baru prasan ade 1 lagi entry aku yang xpost2 out lagi.. haha.. lame sangat tinggal blog, rupe nye jadi draf je entry tu.. nak share jugak berita baik nih.. aku LULUS jugak PAC JKM bulan 3 aritu.. Syukur sekali lagi YA ALLAH.. =') memang aku bersyukur sangat... sebab dengar-dengar ade gak member yang tak lepas PAC JKM arituh.. kesian plak aku dengar.. tapi xpe, korang jangan give up ok.. rezeki masing-masing kan.. Allah kan adil.. cuma lambat atau cepat je kita dapat.. InshaAllah, dengan izin Allah..



okla, aku pun sebenarnya curi-curi je nak taip berita gembira ni.. ekekeke.. *jangan ikut tau!* dah2.. nak p wat keje dulu hokeyh!.. sape-sape calon yang ikut PAC KEMAS or JKM aritu, sila komen dan share la ngan kita result hokeh..! nyatakan nama dan tempat korang PAC jugak ok! =) tak salah kalau kita nak kenal kan.. mana tau kot2 jumpa balik masa interview or dapat keje nanti kan..? pape pun, tahniah pada yang LULUS.. pada yang tak lulus tu, cuba lagi ok.. jangan sekali putus asa..salam sayang...! mmmmuuuahhh..! jumpe next entry ok!

Monday, June 10, 2013

Majlis Pernikahan dan Persandingan Daus AF8

tim87 | 1:44:00 PM | | | | | | Be the first to comment!
Hai korang! Selamat hari Isnin..! 

Mesti malas nak turun keje ari ni kan..? budak-budak pulak mesti malas nak p sekolah.. hehe~ 
ok, korang ingat Daus AF8 lagi tak..? 

Nama sebenar beliau ialah Muhd Shahril Firdaus Eli, 25 tahun yang berasal daripada Kuching, Sarawak. Difahamkan anak bongsu daripada 5 beradik ni telah selamat melangsungkan pernikahan dan persandingannya dengan pasangan Shaza Shamimi di Suarah, Bintulu, Sarawak pada 6 Jun 2013. 

Jom, tak nak buat entry panjang-panjang.. cuci mate je arini ek.. 
credit pic dari CERITERA CINTA yang merupakan jurugambar rasmi mereka ketika itu..

*pssst! sorry ek, cedok gambar korang! =)


MAJLIS AKAD NIKAH











MAJLIS PERSANDINGAN









Suwittttt sangat gambar diorang nih kan..? untung Daus dapat gadis canteq kan..? 
suke tengok! sama canteq dan sama padan~ 

Aku doakan semoga Daus dan Syaza kekal hingga ke Jannah.. 
Inshaallah.. amin ya rabbal 'alamin..

pstt: jgn lupe vote gambar kami kat PIXAJOY ok!

Sunday, June 09, 2013

Jawapan tentang anak Farid Kamil

tim87 | 8:54:00 PM | | | 2 Comments so far
Beberapa hari lepas heboh sangat pasal Diana Danielle dah melahirkan anaknya d Australia.. Yang hairannya, banyak pulak manusia-manusia yang tak sayang mulut mengata dan membuat spekulasi yang pelik bin ajaib.. kesian DD dan my hero Farid Kamil nih.. =) *senyum-senyum malu*

Ok, memang betul si hero kacak tu ade upload gambar die tengah cium baby, tapi tidak semestinya baby tu baby dia kan..? yang orang nak meroyan sangat tu pesal..? xpernah kiss baby ke..? aku pon pernah ok! hiihi.. bakcup nampak! =)

gambar ni la yang tersebar tu..



Akan tetapi, adik kepada Hero aku ni, Fadzil Zahari ni dah pun mention kat die punye instagram, yang baby tu bukan DD & FK punye, tp adik diorang yang punye.. xpercaye, tengok nih..!


hah, kan..? dah puas mengate dan mengumpat ke..? untung DD & FK dapat pahala lebih gara-gara gossip panas yang tak seberapa nih.. 

Papepun, aku doakan FK dan DD kekal hingga ke syurga dan dikurniakan anak yang soleh dan solehah dan yang pasti mesti kiut macam aku.. aminnn.. =) #hehe~ jangan muntah ok! ini realiti.. 

Last but not least ok, sila vote n like gambar kami untuk contest di PIXAJOY ni ok..! klik je kat situ.. tQ..! mmuaahhh..sayang korang~

ok bai...!

Wednesday, June 05, 2013

Farid Kamil eksiden eh?

tim87 | 4:35:00 PM | | Be the first to comment!
Baru-baru ni mesti korang ade dengar pasal sorang artis yang eksiden kan..? aa'ahh..memang betul la tu.. Pengarah dan Pelakon yang hensem, Farid Kamil di laporkan telah jatuh daripada motorsikal Kawasaki KSR 10 di sebuah litar di Subang Jaya baru-baru ni.. Beliau dimaklumkan mengalami kecederaan di bahu kiri. 

Sabtu yang lepas, Farid Kamil dah menjalani satu pembedahan kecil dan kini dah stabil & dibenarkan balik ke rumah untuk rehat. Ura-ura yang mengatakan bahu patah tu hanyalah khabar angin sahaja. dan beliau menafikan sekeras-kerasnya. eceh!

Kecederaan bahu kiri tu disebabkan kesan luka lama ketika melakukan aksi lagak ngeri dalam filem Anak Jantan tahun lalu.... -Farid Kamil-

hensem tak kawang-kawang? =)

Tuesday, June 04, 2013

Lejen Press buat promo SEVEN LEJEN!

tim87 | 8:14:00 PM | | | Be the first to comment!
Assalamualaikum.. korang mesti tahu aku nak cakap ape kan..? so, takyah nak excited sangat! haha.. aku dah tahap leleh air liuq dah masa tengok promo diorang arini..! sllrpp~

SEVEN LEJEN mean 7 buku! YUP!! 7 buku tu korang boleh dapat dengan harga yang sangat-sangat murah ok iaitu RM98 sahaja!! Sangat savekan bajet korang sebanyak 30%..! oh, aku rasa ini sangat murah sebab masa Pesta Buku Antarabangsa di PWTC aritu pn aku dah grab 9 buku dari LEJEN dan FIXI. ok, sangat banyak ok.. belum khatam lagi, tunggu enchek husband bawak balik nextweek.. hehe~ xdapat pergi Pesta Buku pon xper, nasib baek ade posmen yang baek hati.. =)

Ok, balik ke promo tadi.. hanya buku yang tersenarai je yang korang boleh beli dengan harga PROMO tu yer.. selain daripada buku yang dinyatakan, xde can la korang nak beli dengan harga tu.. Untuk maklumat lanjut, korang boleh klik je ke website LEJEN PRESS ni.. jangan tengok jer tau, mesti beli!

oh, aku skang ni tengah layan LICIK by Shah Hasim dan Julie Anne. Aku suka nama watak Tan Sri Adha Ku Kay Shah.. haha.. senyum sorang2 mase bace novel gempak giler nih. Mase tu jugak aku ter'imagine' kalau la cerita ni difilemkan, sape la yang dapat watak Tan Sri ni eh..? haha.. aku antara orang pertama beli tiket wayang! hambek ko.!

gambor ni aku cedok insta aku! =)
orang lain midterm kusyuk jer study, aku..? aku yakin, LICIK ni masok exam.. muahaha~ =D

ok bai. selamat melejen yer kawang-kawang~

Saturday, June 01, 2013

FOUZIAH GAOS DAH BERTUNANG!

tim87 | 11:44:00 PM | Be the first to comment!
Alhamdulillah.. 
Jun yang sangat awesome..! 
ramai yang invite aku untuk majlis nikah, majlis aqiqah, majlis tunang dan sebagainya.. 
termasuklah pelakon ni, Fouziah Gaos! 
Sorry sis, tak dapat nak datang.. susah2 jer invite ek..haha.. =D
jom cuci mata tengok gambar sekitar majlis pertunangan Fouziah Gaos ni dan inchin tunangnya, 
Md Zhafran Md Yusof yang diadakan di Bora Asmara, Kuala Lumpur.








Rugi tak datang kan..? hehe.. sebab yang buat aku rugi adalah dessert itu! yummyy..! nak try buat la pas nih.. haha.. Aku doakan semoge kak pojah bahagia disisi tunang tersayang..! 
aminn ya rabbal alamin.. =) 
sweet couple!

Thursday, May 30, 2013

Pengalaman PAC ke-2 KEMAS

tim87 | 6:20:00 PM | | | | | | | 8 Comments so far
Assalamualaikum wbt..

korang mesti tengah tertunggu-tunggu ape yang aku nak share psal PAC ke 2 ni kan.. Maklum la, jabatan lain-lain, so, cara berurusan pun lain.. ok, kat sini aku nak bagitahu yang PAC KEMAS ni lebih kurang same jer dengan PAC JKM ari tu.. aritu aku dah story kat entry yang ni (PAC JKM) ... tak banyak pun perbezaan.. fine, aku story dari mula aku datang je lah supaya korang senang nak paham kan..



Aku pegi dengan member aku, dan kebetulan pulak dia nak buat Pre-Wedd kat Bintulu.. ohh, aku kene PAC ni kat Insititut Kemahiran Bintulu (IKM Bintulu). So, sehari sebelum tu aku dah bertolak dah dari Sibu gune kereta empat tayar aku dan di eskot oleh enchek tunang member aku tuh.. 

Pagi nak PAC tu awal-awal aku bangun takut jalan sesak ke sesat ke apa kan.. nah, pagi-pagi tu memang betul aku sesat.. haha.. aku tak pernah ke Bintulu tu.. Guna GPS pun tak boleh blah la.. mungkin aku agak bengong d situ.. ok, noktah! Janji aku dah sampai walaupun lambat sikit jer.. aku datang tepat jam 7.45 pagi. ok lagi tuh.. sebab ade lagi yang datang lambat daripada aku.. =)

Masa datang tu, aku naik tingkat atas iaitu TEMPAT PENDAFTARAN.. aku tengok masih ade lagi calon yang berdaftar dan aku merupakan calon yang ke-13 yang datang. Mula-mula, korang akan dikehendaki pergi ke Kaunter A untuk tandatangan kehadiran korang. untuk pengetahuan korang, Kaunter A ni kalau tak silap daripada KEMAS sendiri. Then, akan terus ke Kaunter B untuk diorang semak dokumen korang seperti Borang Profil Peserta I, Resume, Surat Akuan, dan Profil Peserta II. Settle je bende ni, korang akan ke Kaunter C untuk ukur tinggi dan berat korang dan dapatkan BMI korang. Pastu baru ke kaunter SPA untuk serah Borang Profil, Sijil dan lain-lain dokumen yang diorang mintak tu la.. Last sekali masa pendaftaran ni, diorang akan panggil setiap 4 orang untuk ke bilik bergambar.. *tak tahu ape motif, maybe nak buat kenang-kenangan kot* hihi..

Next step adalah taklimat daripada Pegawai SPA. Yang best nyer PAC kali ni, gadget korang tak akan di ambil BUT korang tak boleh gunakan sebarang alat elektronik termasuklah mengambil gambar.. aku sempat jugak la snap gambar sekali before taklimat tu.. hihi~ 

Abis je taklimat, kami terus buat aktiviti speerti yang dirancang dalam jadual tu..

AKTIVITI PERTAMA : PEPERIKSAAN PSIKOLOGI SPA. 
Ujian lebih kurang sama jer ngan ujian aritu.. Aktiviti ni buat kat tempat kitorang taklimat tu jugak..

AKTIVITI KEDUA : PENGUCAPAN AWAM
Kami dipecahkan kepada 3 kumpulan. So, setiap kumpulan ade 7 or 6 orang. Kumpulan aku dapat 7 orang calon. Setiap kumpulan akan ke bilik yang telah ditetapkan. Dalam bilik ni, ade 2 FAsilitator dari KEMAS dan 2 orang Panel dari SPA sendiri. Undian dibuat dan kami diberi masa 5 minit untuk sediakan point-point penting dan masa 5 minit juga untuk buat pengucapan awam tersebut. So, aku adalah peserta terakhir yang buat pengucapan awam. Ni antara tajuk-tajuk calon dalam group kitorang.
  • Calon 1 : Budi Bahasa Budaya Kita
  • Calon 2 : Pencemaran Alam Sekitar
  • Calon 3 : 1 Malaysia
  • Calon 4 : Pengurusan Masa
  • Calon 5 : Penderaan Kanak-Kanak
  • Calon 6 : Keburukan Media Sosial
  • Calon 7 (aku la tu) : Remaja Cemerlang, Negara Gemilang
Aku dah target tajuk yang aku nak buat ucapan awam ni, tapi tersasar sikit.. Aku target aku dapat Gejala Sosial di Kalangan Remaja. Tapi xpe, aku kaitkan sikit la daripada takde point langsung kan..? hihi.. alhamdulillah, Lepasssssss.. lega makcik!

AKTIVITI KETIGA : KERJA KUMPULAN
Masih dalam kumpulan yang sama jugak tetapi ditempatkan di bilik lain dan berlainan Fasilitator dan Panel. Kami diberikan satu Profil Kampung. Kami diarahkan untuk buat satu rancangan pembangunan kampung tersebut dari segi Politik, Ekonomi dan Sosial. Kumpulan kami di arahkan pilih SATU atau DUA, mana yang lebih penting la.. dengar-dengar kumpulan lain kene arah buat ketiga-tiga sektor tersebut. 

Habis je keje aktiviti tu, kami diberi makan tengahari. Siyes aku cakap, aku memang lapar giler.. tapi kene control la sikit kan.. uhuhuhuk.. Kami diarahkan masuk semula pukul 1.30 ptg sebab aktiviti sebelum tu tamat awal. So, cepat-cepat carik surau then bergegas balik ke tempat tadi. okeh, terus ke aktiviti seterusnya..

AKTIVITI KEEMPAT : KERJA KUMPULAN
Aktiviti ni, kami ditukar kumpulan namun 2 orang calon kumpulan aku still sama. Diorang just tarik 2 atau 3 orang je untuk tukar. Kali ni, kami diarahkan untuk buat mesyuarat untuk agihkan peruntukan sebanyak RM400ribu untuk buat pelan pembangunan kampung berdasarkan profil kampung yang telah dibincangkan pada aktiviti ke 3 tadi. Ade beberapa watak yang perlu diambil, so aku ambil watak AJK BIRO PEMBANGUNAN SOSIAL. Selain bincang pasal peruntukan, kene pilih jugak 3 kontraktor yang telah disenaraikan, nyatakan justifikasi kenapa korang pilih kontraktor tersebut. bla..bla..blaa...blaa.. dah habisss.. =) settle aktiviti ni.

AKTIVITI KELIMA : KERJA KUMPULAN
Aktiviti kali ni dipanggil aktiviti 36 sen. Sebabnya kene pilih 1 sen, 5 sen, 10 sen, dan 20 sen. Kami diberikan 4 perkara DIRI/KELUARGA, MASYARAKAT, BUDAYA, dan NEGARA. Mesti pilih mana yang penting dahulu dan hujahkan kenapa? So, sorang-sorang kene bentang la.. kene fikir-fikir dan renung-renungkanlah.. ada maksud disitu. =)

AKTIVITI KEENAM : KAJIAN KES
Aktiviti ni aku lebih senang katakan aktiviti perdebatan la.. Aktiviti ni pulak tukar bilik lain pulak. Aku jumpe balik Fasi dan Panel pertama aku.. So, dalam aktiviti ni, kami diberikan beberapa tajuk dan hanya pilih SATU SAHAJA untuk di debatkan. Dalam 3 or 4 tajuk tu, kami pilih tajuk PENGANGGURAN. Seorang modulator dipilih, dan 6 selebihnya dibahagi 2 kumpulan penyokong dan pembangkang. Aku kire pembangkang la (Kelemahan Kerajaan) dan Penyokong tu pulak (Kelemahan Mahasiswa). Pada mulanya agak suram jugak la, sebab idea mungkin belum terbukak luas lagi.. lambat laun, hangat jugakkk laa.. hehe.. kami saje yang tahu.. hihi~

AKTIVITI KETUJUH : UJIAN KECERGASAN
Aku suka aktiviti ni! haha.. sebabnya kami kene lari dan buat senaman ringan sebelum tuh..  Fasi akan catat masa dimana perempuan tak lebih dari 13 saat, manakala lelaki tak boleh lebih dari 11 saat. Rupe-rupe lari ikut yang diorang tanda je.. 100 meter camtu je kot.. *aku je penat2 praktis pusing padang stadium sibu tu 6 pusingan..* huhu~ =D

ok, aku rasa dah cukup panjang entry kali ni kan..? harap korang faham.. ayat aku ni tunggang langgang sikit macam orangnyer.. huaaahuaaa~ ade pape just drop ur comment kat bawah ok.. ketahanan mental dan fizikal tu penting bagi aku.. kurang ilmu, sukar la anda tempuh PAC ni.. Alhamdulillah, PAC ke 2 ni aku dapat harungi dengan baik dan lancar.. demam aku pun tak buat hal masa nih..

sebelum beredar, aku nak sedekahkan satu gambar yang aku sempat snap masa PAC ni.. haha.. selamat menonton.. jangan muntah sudah! =D

Doakan kejayaan aku okeh! =)



Wassalam.

Tuesday, May 21, 2013

Segment Follow Mollow Dan Menang

tim87 | 4:07:00 PM | | | | 26 Comments so far

nak join segmen tak? klik jer banner kat bawah ni ok!
selamat berfollow mollow.. =)



Klik sini!



**oh luper, jangan luper syarat-syarat yang diorang bagi tu ek.. bace betul-betul hokeyh! =)

harap2 lebih dari 300 lepas ni kan.. =)

retis macham-macham

tim87 | 3:43:00 PM | | 2 Comments so far
assalamualaikum.. 
arini tiba-tiba tergerak nak buat post pasal retis kite skang ni.. dulu, retis-retis mane ade nak gaduh-gaduh dengan mak bapak retis lain.. tapi skang ni dah jadi trend pulak kan.. 
Baru-baru ni, tersebar plak citer pasal Eina Azman, yang lakon citer Mimpi Cinderella tu la dengan couple die Afiq Muiz tu.. Aku xberapa nak follow sangat kontroversi-kontroversi macam ni.. macam poyo je kan. opss.. hehe.. ok, sape yang tak kenal si Eina ngan Afiq tu, ni haa...

ni bukan kawen betol tau..! =)
Ok, dah tengok? baru-baru ni ade la kontroversi tiga penjuru antara si Eina, Afiq dan Mak si Afiq ni, Haslinda kalau tak silap namanya.. femes kan..? Si Eina dalam Berita Harian ari ni dah buat kenyataan yang si mak Afiq ni tak siuman.. huhu.. kalau bagi pendapat aku la, suke ke tak kita dengan seseorang tu, xperlu la nak buat kenyataan tak siuman bagai kan.. kita sendiri belum tentu perfect.. kalau pun si mak Afiq tu salah sebab memfitnah, nak saman pun saman je la.. tak payah la nak buat statement siuman ke tak kan.. 
*sorry k, tu pendapat aku jerr*


ni la kata-kata si Eina tu kat BH :

Saya serahkan kes saman ini kepada keluarga. Mereka akan uruskan, tunggu apa saja yang akan berlaku seterusnya. Sampai sekarang ibu Afiq tidak meminta maaf. Malah keluarga ibunya juga menyerang saya di laman Twitter.
Saya tidak akan meminta maaf dan tiada sebab untuk saya meminta maaf. Ibu Afiq yang memburukkan dan mengaibkan saya, bukannya saya. Saya berani cakap begini sebab saya ada bukti di atas segala percakapan saya.
Kalau macamni la artis-artis kat Malaysia ni, memang reject terus la kalau nak amik jadi menantu ye tak..? satu lagi, kita sebagai orang Islam la patut bagi contoh kat orang lain.. baru agama kita di banggakan..ni tidak, kalau pun mak Afiq tu salah, maafkan la dia.. Rasulullah SAW pun mudah nak maafkan orang, apatah lagi kite kan..? saman cukup kalau nak jugak.. tak payah nak kutuk-kutuk dan balas-balas kenyataan.. titik..!

psttt! lepas ni artis mana pulak buat hal macamni ek? aritu kes Sharnaaz dan Shila dah settle, muncul pulak kes ni..

lihat, fikir dan nilaikan sendiri..
selamat beramal dan renung-renungkan.. =)

Tuesday, May 14, 2013

Blog aku is under construction

tim87 | 4:51:00 PM | | | 1 Comment so far
Memandangkan makcik malware dah kacau rumah tangga blog aku ni, so aku nak buat renovation sikit-sikit and slow-slow kat blog aku.. korang still lagi boleh follow dan bace ok, cume nye mungkin blog aku nanti xsemesra alam seperti biasa.. 

Entry kali ni jugak aku nak mintak izin kat mana-mana blogger yang ade tutorial tu, aku nk gune untuk mekapkan blog aku yang dh huduh ni.. Harap maaf kalau penggunaan 'aku' tu tak berapa elok di dengar. hihi.. ape ape pun, itulah AKU kan.. =)

terima kasih banyak-banyak sebab korang memang banyak sangat share pasal tutorial yang ohsemmm gilerr.. memang salute arr ngan korang.. best2..! gudjob dear-dear sekalian.. ni tutorial yang aku selalu skodeng la.. sorry bloggers sekalian.. hehe... promote kejap yerr..
ok, ni antaranya la.. ade banyak lagi yang rajin share pasal tutorial ni.. aku xsempat nak bagi link.. yang ni antara yang aku paling rajin skodeng la.. harap maaf semua yer.. mintak izin sy nak pakai tutorial korang yerr... syukran semua.. terima kasih tidak terhingga.. moga-moga dengan adanya tutorial korang yang ohsem ni dapat mencantikkan semula blog ct ni.. hihi.. =)

So, aku nak umumkan bahawa 'BLOG AKU IS UNDER CONSTRUCTION'

selamat berblog semuaa.. =)
peace yo!

Monday, May 13, 2013

MALWARE PUNYE PASAL..!!

tim87 | 5:22:00 PM | 4 Comments so far
Assalamualaikum wbt.. hi bloggers n readers semua.. sorry xdapat nak update entry untuk beberapa hari ni.. 
nak tau kenape..? TITLE entry aku kali ni dah bagi hint dah.. ok.. 

ni mase kene malware tu.

beberapa hari yang lepas, blog aku terkene MALWARE...!! puas aku google macamana nk settlekan n hapuskan malware ni.. so.. dah SELAMAT part MALWARE tu.. aku dapat tutorial nak buang daripada sape tu aku lupe.. sbb byk sangat link mase tu org bagi aku.. 

Then, masalah besar pulak ni.. masa nak buang malaware tu, silap aku sebab tak preview dulu blog tu.. TUP TUP terus save then! ape jadik..? 
tengok je kat bawah ni.. huhu.. malesss den nak komen dah.. haha.. memang aku sakit hati giler part nihhh..
segala2 entry aku yang agak poyo semua dah hilang.. bukan hilang kot, sbb aku terdelete kod ccs kat template tu kot.. tangan gataiii sangat masa tu..huhu.. aku ngaku memangg silap aku yang besarrr!


ni gambor lepas tedelete kod.. haha.. padan muke!

so, untuk sementara waktu ni, blog aku tidak la secantik orangnya, secute org nya.. haha..aku tengah buat renovation besar kat blog aku.. so, korang sabar la ek.. tunggu blog aku yang berwajah baru.. jang korang unfollow plak aku nanti hokeh.. huaaaa.. sodehh den!

papa pun..selamat berblog..
pssttt..! jangan lupe follow aku pada yang belum tu ek.. =)