Monday, November 18, 2013

Temuduga Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S27 JKM : Feeling Down!

tim87 | 9:44:00 AM | | |
Assalamualaikum wbt..
salam jumaat semuaaa..

ermmmm.. baca tajuk entry pun dah tahu ape perasaan aku skang kan..? 
Ok first aku nak g tau, aku dah pun attend interview PENOLONG PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT S27 untuk JABATAN KEBAJIKAN MASYARAKAT pagi tadi.. 

Aku datang tepat jam 8.00 am.. terus ke bilik Pegawai Semak dokumen dari pihak SPA.. aku merupakan calon ke3..! huhu..memang nervous and aku memang tak ready sangat-sangat.. tak macam aku attend interview sebelum-sebelum ni, aku study beberapa hari sebelum interview, tapi ini langsung tak study.. aku study malam sebelum nak interview je tu pun bleh tertidoqq...! fine, aku redha je. setakat yang aku tengok senarai peserta yang interview di SIBU ni hanya ada 11 orang je.. tu pun tak semua yang datang..maybe dalam 6 or 7 orang je yang hadir.. tak tau la ramai ke yang tak lepas PAC di Kuching aritu..

Masuk bilik temuduga tu ada 2 orang panel daripada JKM... ermm.. pastuuuuu.. tuttttt.. no komen!

oh kejap.. kalau mase PAC aritu aku de bagitau yang kekosongan untuk jawatan ni di JKM hanya da 84 je kan..? tapi kali ni aku check balik statistik pengambilan tu, ade 115 kekosongan dari 800 lebih orang...? ermm.. macam xde harapan je kan..?



so, aku malas nak cerita apa-apa g dah..
aku just nak cakap aku GIVE UP and I'M FEELING DOWN..!

Okla..tengok la result nanti ek.. Result aku interview Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional pada bulan Jun 2013 aritu aku dah tahu sebenarnya.. tapi belum ready aku nak share n story.. huhu.. tengok2 la nanti kalau aku free ok! huhuh.. skang aku memang moody sangat sebab interview tadi tu.. huhu.. ='(

p/s : sapa dah g tebiu post PPPM S27 kat JKM ni boleh tolong share pengalaman korang tak..? nanti keluar result habaq2 la ek..! peace yo!

update : pada sesiapa yang baca entry ni, sila ke link yang dibold kaler tukoiz kat bawah ni untuk panduan atau tips temuduga untuk jawatan ini ok..bukan apa, ramai yang ke entry ni untuk dapatkan tips tapi kat entry ni takde tips pun. Cuma lebih kepada perasaan keciwa masa tu.. hihi. Dah, dah.. tak mo ingat lagi. So aku dah buat entry terbaru, korang Klik je kat sini ok! ---> KLIK SINI!

18 comments :

cikji said...

bykkan berdoa, insyallah mana tahu ada rezeki nanti :)

ctmz said...

thanxx cikji, doakan yang terbaik k.. kalau ade rezeki nnti ade la tu kan.. =')

Anonymous said...

Kitepun dh pg kt kk,dia tnye soklan bile msia darurat disebabkan banjir,sepa org ptama didera,apa maksud logo jkm,tp ms kitorang kna interview cepat sgt mgkin sb kami ramai kut.

ctmz said...

Anonymous : oo ya ka..? di KK..? ermm.. untung la kena soalan yang senang.. kami ni soalan memangg pergghh laa.. buat orang give up je..huhu~ langsung xsama ngn soalan korang..

dhiera said...

tak pe.. keep on berdoa semoga ada rezeki nak dpt position ni.
kite aritu pegi iv gk tp utk C41 la. mula2 ingat macam tak dapat. dah la pergi iv pakai heels. orang lain semua pakai close n black shoes. terus terasa yang macam tak memenuhi kriteria utk keje iv spa ni.

alhamdulillah. dapat jugak position tu. sepatutnya, lapor diri semalam. mintak postpone sampai bulan 12. hihi

keep on berdoa ye~

ctmz said...

thanxx dhiera 4 the support! inshaallah kalau ade rezeki xkan kemana kan..? btw, congratzz utk awk jugak! yeayy! posting kat mane..?

ZWAN SABRI said...

Samala.. Saya pon dah interview Pen Pegawai Pembangunan Masyarakat S27 bulan lepas.. rasa macam moody jugak lepas interview tu sbb penampilan n pengalaman kerja macam kurang baik time ritu.. boleh pulak time tu tie tersenget pulak.. then kena komenla sbb tie senget.. then x pakai kot.. then fesyen rambut x sesuai.. skang mengharapkan keajaiban je.. minx2 la rezeki menyebelahi kita.. amin..

Anonymous said...

Hi Mrs.Red Heart! 1stly, kmk nk ucapkan TAHNIAH sbb lepas PAC utk jwtn tok.. Utk pengetahuan ktk, samalh kedua2× PAC anjuran JKM & KEMAS kmk lepas. Mun ktk tyk kmk tntg pengalaman temuduga utk jwtn tok, secara JUJUR dan TELUS nya, kmk dpt mdh KMK AMAT XBERPUAS ATI. Sbb apa kmk xpuas ati? Mungkin sbb ketelusan pihak pengambilan yg terlalu enteng dlm pemilihan temuduga. Kmk xsangka dlm 800lbh org yg d'temuduga, T'MSK SKALI YG GAGAL PAC! Agk xadil kan utk yg LULUS KEDUA2× PAC? Pdhl, SYARAT YG DITETAPKAN adalah utk LULUS KEDUA2× PAC yg telah dianjurkan.. Then, org yg ditemuduga utk sesi petang rsanya mcm kmk, xda PELUANG utk bercakap dlm sesi apatah gk d'tyk soalan simple, PERKENALKAN DRIK.. D'cne ltaknya profesionalisme penemuduga, kmk xmaok menidakkan ataupun membangkitkan apa2×.. Cuma rasa terkilan atas apa yg telah dilakukan dlm sesi ujian, sesi PAC.. Berakhir kepada TEMUDUGA yg kmk rasakan XSEBERAPA. Mun ktk nyk kmk tntg PREPARATION, jgn ckplah.. Dpt jk surat, kmk trs prepare apa yg ptt. Kmk berharap glak2 temuduga tok membuahkan hasil setelah sekian lama (Selama setahun lbh menunggu) Diharap pihak pengambilan akan mempertimbangkan syarat yg telah ditetapkan melalui mungkin sistem permarkahan. Tp, sbg UMAT ISLAM kmk xnafikan rezeki semua d'tgn-Nya. In sha Allah, Allah maha mengetahui apa yg terbaik bkn? Kmk berharap agar ktk jd slh seorang calon yg berjaya, In sha Allah. Maaf diatas kata2× yg terlalu panjang and menyemak blog ktk. Dan kata2× yg mungkin menguris hati mana2× pihak. Segala kekhilafan, kekurangan smua dtg dr kmk.. Yg terbaik dtg dr Nya. Wassalam!

-Calon S27 dr Sarawak-

ctmz said...

hi anonymous! ktk calon bahagian ney ari ya? sapa nama ktk bah..? yup! actually kmk nang xtauk pun ada calon yang gagl boleh kenak interview koh.. macamney ktk tauk bah? ada member kmk gagal PAC JKM memang nya xdapat interview ariya bah.. xsure la yang lain n mok juak tauk cney info ktk dapat tok.. mn bena la benda tok, kmk pun xpuas hati bah.. Thanxx anyway sudi singgah n baca entry kat blog kmk nak seberapa tok.. bkn kmk nak mngeluh juak, tp kmk just mok sharing jak apa yang kmk rasa sepanjang interview ariya.. memang give up gilak2 la tp kmk redha jak dgn keputusan ya klak... interview KEMAS pn alu xdaa bunyi juak tok.. apa-apa pun kita berserah n banyak berdoa ngan Allah swt semogga segala urusan kta dipermudahkan.. eh, lupak mok tyk, ktk ada interview Jab Perpaduan x bulan 5 ariya..?

Noor Zarina said...

Saya pun x cukup ready ms g interview sbb tgh bz dgn keje2 current job hihi... Sy di putrajaya. Lagi haru sy tak perasan pun kna bawa sijil lahir hihi. Sy kna sesi tghr tp turn masuk pukul 2.30 ptg. Masa msuk je bilik tu dah di moral down sbb panel kata dia igt dah xde calon lg kna interview. Dorg tny saya ramai lg ke kat luar tu yg interview kat bilik ni. Erk...mne la sy tau. Mmg ramai org kat luar tp mne la sy tahu dorg kna masuk bilik nne haha... Kelakar pun ada. Overall sy rs sy byk x dpt jwb soalan ikut kehendak dorg sbb nmpk gaya tak puas hati hihi... Apa2 pun ni kira pengalaman berharga la utk sy. Sbb ni 1st time dpt interview dgn spa ditmbh plak sy baru balik dari outstation sehari sblm interview. Dgn dokumen berterabur mmg haru la.

ryen ryen said...

bole share tak jenis soalan korang?? coz sy pn de interview buln ni..gred s41..1st time interview..

ctmz said...

ryen, sorry lmbt sgt reply.. sebab ade exam aritu.. bile eh interview tu..? kat mane? utk s41 biasa lagi tough kot.. kebiasaan soalan more to akta, perkhidmatan jkm, sapa kumpulan sasar jkm, apa jenis2 bantuan yang dorang ada, nama menteri n KP jgn lupa hafal jgak.. selain tu xsure kot sebab kitorg s27 soalan mungkin lain.. tp soalan2 mcm ct nyatakan tadi adalah soalan basic kalau nk msk JKM.. btw, gudluck ryen! =)

myname said...

alhamdulillah.. sy dah ditawarkan jwtn pe. peg. pemb. masy. s27 ni.

Nura Shikin said...

salam ryen leh x citekn pengalaman g inteview pegawai pembangunan msyarakat s41

..:Gadis::.. said...

bole tak share soalan2 dia...

Anonymous said...

To blog writer, blh x share mcm mane sy blh dptkn mklmt statistik pngmbln untk jqtn t'sbut. Coz sy dh try cari dari web spa, tp x jupe.

ctmz said...

Gadis.. sy de buat entry terbaru psl temuduga ni..boleh g entry yang latest k.. :) gudluck awk!

ctmz said...

Hi awk.. sorry lmbt rply. Xprasan pn de komen kat sini.. btw, sy ade buat entry terbaru pasal jwtn ni.. awk dpt interview ni jugak ke? Bleh check statistik kat entry sy yang latest k.. thanxx coz reading my blog!