Tuesday, June 09, 2015

URUSAN DOKUMENTASI ESKSESAIS PENGAMBILAN JAWATAN INSPEKTOR (LELAKI/WANITA) 2015

tim87 | 5:11:00 PM | | |
Assalamualaikum semua..

Ada tak siapa-siapa di kalangan korang dapat surat untuk Urusan Dokumentasi Esksesais Pengambilan Jawatan Inspektor (Lelaki/Wanita) 2015 baru baru ni?




Ermm.. ekceli aku baru je dapat call jumaat lepas dan baru semalam amek surat kat IPD Sibu. Eksaited la jugak tapi baru kene panggil ujian kot. So takleh nak over sangat sebab belum dapat lagi.. Nervous sebenarnya.. 

Apa-apa pun, syukur alhamdulillah dapat panggilan ni. Lama dah ngidam nak keje dalam bidang kepolisan ni, baru skang ni dapat panggilan Inspektor. Honestly aku cakap aku tak yakin sebab banyak kekurangan. Tapi takpe aku try jugak demi mengejar impian aku nak jadi polis. *kununnya*

Lebih 10 tahun lepas kot aku pernah jugak ujian fizikal ni tapi untuk jawatan konstabel, tapi masa tu body mantop lagi kot. Huahuaa.. Now dah macam badak sket.. Sket je la... Ke badak macam aku? haha. Masa tu failed sebab kalah saiko! Ahh! Aku kalah saiko? Alaaa, kalah sket je pun beb. xsyiok baaaa.. kalau tak memang aku skang dah Lans Koperal Siti dah kot.. huaaaaaaahuaaa.. perasan! Ok pasni aku saiko korang eh.. mueheheh..

Untuk pengetahuan korang yang baru dapat ujian fizikal ni, tak kira la polis ke bomba ke askar ke n watsoever yang korang dapat, aku harap korang kene yakin dengan jawapan korang. Orang tukang interview ni saiko je banyak.. alaa, saje nak ngetest titewww leewww tewww.. mihihihi.. interview mana-mana pun panel suka saiko. Bukan ujian fizikal je.. dorang nak tengok sejauh mana kekentalan dan keyakinan korang jerr.. lek lek sap kok luuu... ikikikkikk..

Ok, ekceli aku buat entry ni sebab aku harap ade la orang nak share pengalaman or nak bertukar pendapat kat sini. Bila aku gugel je tak ramai yang buat entry ni terutama untuk Inspektor Wanita. Harap-harap ade la yang nak share lepas ni. Siapa blogger or reader lain yang dapat jawatan cerr angkat ketiak! Hihi.. xdela.. korang yang dapat tu sila share kat sini k.. nak tahu jugak preparation korang.. korang dapat kat ujian kat ipd mana n so on lah.. share tau! Aku tau ade je yang akan gugel tu nanti.. hii.. Tak salah berkongsi ilmu kan.. Kalau bukan untuk aku pun, untuk readers lain yang terrrrrrrrbukak blog ni nanti.. hihi.. tak pun kalau kalau ade blogger-blogger yang polis ke boleh gak share ngan kitorang tentang pengalaman ke, apa yang patut apa yang tak patut n pape je laa.... Pengalaman dan ilmu korang memang diperlukan dalam membimbing kami yang baru nak mencuba bidang ni... heehe.. *manis jugak ayat aku, puih!*

Ade 3 hari lagi masa nak fitkan badan n kuatkan stamina ni. Cube la bagi 3 minggu ke boleh la jugak fit kan.. Adoiii..  Aku bukan tak nak post kat fb ke tanya kawan-kawan ke ape, aku kalau boleh taknak orang tahu terutama kawan-kawan. Nanti kene gelak kalau tak dapat. Kalau kat blog ok lagi sebab tak ramai yang tahu blog aku.. ekekeke.. sape followers dan reader kental je tahu blog ni.. Ssssshhhh.. diam diam tau.. hihi.. takat ni yang tahu family aku and 3 orang member aku je.. Thankss korang sebab bagi sapot! Love u'olls!=)


Pheeewwwiittt.. Bayangkan kalau aku dalam barisan ni. Pergghhh.. Lama siot tak kawad! Last masa kem minggu lepas tapi kawad biasa-biasa je. hehe. Lame sangat ngidam nak pakai baju nipom ni. arhhh......! Sungguh menggodaaaaa. eh, aku mintak bukan sebab nipom je tau! memang minat nak jadi POLIS! ada paham? =)

Aku nak sangat jawatan ni woii. Aku nak sangat keje polis. Hohooho.. Harap-harap rezeki ade kat situ. Apa-apa pun aku redha kalau tak dapat. Tapi nak nanges la jugak nanti. Huhuhu. PASGHAH DEK NONNNN...

Lepas ujian ni aku buat entry untuk pengalaman ujian ni pulak k.. aku try my best takat mana aku dapat.

Korang, doakan aku ok..!
Aku sayangggg koranggg!!

Muahhhciked! Mmmmuahh! Mmmmuahh!

xoxo,
bercakap dengan bintang

39 comments :

Mohd Hisyam said...

gudluck..

ctmz said...

thanks Hisyam! dapt gak ke?

Mohd Safarudin bin Jhinku said...

ada ujian mata ke x eh,saya dpt juga...tapi masalah mata rabut teruk, huhuhu, takut t sia2 je p

Morri Rbert said...

kalau nak tukar tempat rasanya dpt x?..

Laydee EL said...

Dapat jgk... Tp kat Kuching... Ada interview ka???

ctmz said...

Safarudin.. masalah mata tu ada kelonggaran. Sy rabun juga.. hehe.. tp untuk urusan ni blm cek mata.. maybe next step.. nnti sy buat entry pnglmn tadi k.. baru je lepas ni.. fuh.. syukur.

ctmz said...

Td ada calon tanya, xdpt tkr tempat. Sbb dia kja d semenanjung, dapat d srwk.. so tpksa balik srwk sbb semanjung blm buat tapisan.. tu info yg dpt dr pgwai td.. bru je lepas ni..

ctmz said...

Laydee el, ktk dapat d kuch rah pga batu kawa ya ka? Brp hb? Kmk aritok tek.. xda interview dlok.. interview ya klak fasa akhir..

Laydee EL said...

Aok... kat btu kawa... tp kmk esok... awal juak ktk dh lepas o... so apa jak la yg dpolah mun bkn intebiu??? Lama x???

Gerard G. Robinson said...

saya pun pegi.. ipd sibu. ahad ni.. contact me @ kaleidoskop88@gmail.com

ctmz said...

Nya cek berat n tinggi jk dlok.. sp berat dbah 157 ya awl2 jk surrender.. mmg awl2 dh knk srh plg.. intebiu lak lepas fizikal.. fizikal nya klak skli maybe dlm bln 7.. xla lmk glak dokumentasi tok.. mn urg rami, lmk la nya.. hehe

ctmz said...

GudlUck! Kmk dah pg tek.. :)

Anonymous said...

Hi..surat panggilan ni utk ujian fizikal ja atau sekali dengan ujian lisan?

ctmz said...

Ujian fizikal blm g.. ni untuk urusan dokumentasi je.. boleh bce ke entry ct yg terbaru k..

Anonymous said...

Kalau sijil muet xde cmne

Anonymous said...

Kalau sijil muet xde cmne

ctmz said...

Hai anonymous! Kalau sijil muet hilang, kena dptkan di MPM. Xpasti ade charge ke x.. try dptkan b4 panggilan tu k. Gudluck!

Anonymous said...

Hai,i pon dpt jgk surat ni td n kne g lusa..tp kan i ny tgi 155cm n 45kg mmg awal2 kne reject ye??

ctmz said...

Haah.. mmg kne reject awl2..

Anonymous said...

Siti ujian dokumentasi ni sekali dengan ujian fizikal ke.

ctmz said...

Hai anonymous! Nama siapa eh? Hihi. Btw, ujian fizikal ngan dokumentasi berlainan.. sape lepas dokumentasi ni, akan ke peringkat ujian fizikal plak.. :)

ctmz said...

Hai anonymous! Nama siapa eh? Hihi. Btw, ujian fizikal ngan dokumentasi berlainan.. sape lepas dokumentasi ni, akan ke peringkat ujian fizikal plak.. :)

Yaya said...

Da dpt surat untuk fizikal belum?

Laydee EL said...

https://ssoold.rmp.gov.my/AP/AP_SEARCH.aspx

Dia x guna surat, click link ni... kat website PDRM...

ctmz said...

Haah. Cek kat website.. Blm klua nme lg kan?

ctmz said...

Yaya.. cek name kt sso kat website pdrm..

Yaya said...

Da check tp xde lg tu tya awak kot awk da ke nama sy xdpt ke hehe by d way tq tau byk bg maklumat ..hope sama2 lepas semua ujian ni n jd 1 team

Laydee EL said...

Mmg dorg xkan bg surat... kna cek kat website tu ja... x kuar lg kan... kna rajin slalu cek2 la ni...

Laydee EL said...

Panggilan ujian fizikal dh kuar... korg dh cek???

Anonymous said...

salam.. esok saya akan hadiri fasa 2 : Ujian Fizikal... Doakan saya

OreN LemON said...

Jd mcm mna la..ad sd kptsn ujian fzkl kamu ?

Morri Rbert said...

dh ble cek ke rslt ujian fizikal?...

Anonymous said...

kami di KL aritu pegawai ckap keputusan ujian fizikal x dikeluarkan tp terus kepada ujian MIT..once you dapat MIT tu kira pass la ...jz my opinion..

Morri Rbert said...

so ujian MITnya bila?..

Anonymous said...

u kena check e perkhidmatan dlm web pdrm, masukkan ic number..dgar dlm mggu ni or awal mggu depan..

Anonymous said...

Hai... Result ujian fizikal dah keluar ke? :)

Pujangga said...

Kipidap dongibap....

mahirah said...

Tinggi kalau untuk perempuan brpa 157cm ke? Kalau tepat 157 cm lepas x?

syamier afq said...

cgpa diambil kira jugak ke?