Tuesday, February 16, 2016

Tip Ringkas Jika Kereta Anda Dilanggar Dari Belakang!

tim87 | 9:24:00 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum korang!

Arini aku nak share sket Tip Ringkas Jika Kereta Anda Dilanggar Dari Belakang.

Tip 14 ramai tak tahu. Sila share untuk saling membantu.


1. Jika ada org langgar kereta anda dari belakang, jangan panik dan bawa bertenang.

2. Berhentikan kereta anda di tepi jalan di kawasan yang lapang dan selamat. Ini untuk mengelakkan berlakunya kesesakan lalulintas.

3. Selepas anda lihat kenderaan yang melanggar kereta anda juga memberhentikan kenderaannya, ambil telefon bimbit anda yang ada kamera dan keluar daripada kereta anda.
Ingat!! Jangan ambil sebarang alatan yang merbahaya seperti stearing lock, parang, peralatan yang diperbuat daripada besi dan sebagainya, kerana anda mungkin boleh dituduh cuba untuk melakukan serangan dan kecederaan kepada org lain dan harta benda awam.

4. Ambil gambar plat dan cukai jalan kenderaan yg langgar anda tadi.

5. Apabila pemandu kenderaan yang langgar anda tadi keluar daripada kenderaannya, sapa lah dia dengan baik. Kalau pun anda tak mampu nak senyum dengannnya, tetapi janganlah terus maki hamun kepadanya.

6. Tanyakan kepadanya dgn baik kenapa dia langgar kereta anda td? Kebiasaannya dalam situasi sebegitu masing-masing akan cuba menyalahkan satu sama lain.
Kawal kemarahan anda, jangan bertengkar, bergaduh dan berbalah di situ kerana ianya takkan menyelesaikan masalah tetapi hanya akan menyebabkan kesesakan lalu lintas dan mengganggu pengguna jalan raya yang lain.

7. Kalau boleh minta tengok drp pemandu yg langgar kereta anda tadi kad pengenalan atau lesen memandunya. Ambil gambar kad pengenalan atau lesen memandunya.

8. Jika dia tidak mengaku bersalah melanggar kereta anda, jangan paksa dia mengaku atau paksa dia bayar wang kpd anda. Just bagitahunya, dari segi undang-undang, sekiranya sesuatu kenderaan melanggar kenderaan lain daripada belakang, kecuaian adalah disebabkan oleh kenderaan yang melanggar itu.

9. Jika dia mengaku bersalah, minta dia menanggung kos pembaikan kereta anda. Sekali lagi saya ingatkan, tak perlu mintak wang daripadanya. Terus ajak dan bawa dia ke bengkel yang anda biasa berurusan untuk menilai berapakah kerosakan kereta anda.
Kalau boleh terus pergi, jangan tangguh2 walaupun anda ada urusan lain. Lagi cepat anda selesaikan perkara tersebut lagi bagus.

10. Jgn lupa ambil nombor telefonnya atau bisnes kadnya supaya mudah anda menghubunginya nanti.

11. Jika dia berkeras tak mahu mengaku bersalah dan tidak mahu tanggung kos pembaikan kereta anda, tak mengapa, jangan serang atau melakukan sesuatu yang boleh dianggap sebagai kesalahan jenayah terhadapnya. Biarkan saja dia pergi. Ini kerana anda telah dapat segala info berkenaan kenderaan dan dirinya.

12. Terus pergi buat report polis di balai polis berhampiran.

13. Dgn report polis tadi pergi ke JPJ dan lakukan carian kenderaan untuk mengetahui syarikat insuran kenderaan yang langgar kereta anda td.

14. Pergi terus ke bengkel panel syarikat insurans tersebut dan mintak mereka uruskan 3rd parti claim utk membaiki kerosakan kereta anda tersebut.

Mudah bukan?? Tak perlu gaduh2 dan melakukan sesuatu yang boleh menjatuhkan maruah anda dan boleh mendedahkan anda kpd perlakuan jenayah. Negara kita kan ada undang2. .
Patuhilah undang2 yg tlh ditetapkan!

*sumber dari FB Perodua*

p/s : ingat orang tersayang jika memandu. :')


xoxo,
bercakap dengan bintang

Monday, February 15, 2016

senyum dan jalan

tim87 | 12:04:00 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum.

Jangan sedih lama-lama sangat.
Fokus pada masa depan kau.
Perjalanan kau masih jauh.
Senyum dan jalan.

p/s : ni Faiz Ibrahim yang cakap.

Salam subuh.

😢😢
xoxo,
bercakap dengan bintang

senyum dan jalan

tim87 | 12:04:00 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum.


Jangan sedih lama-lama sangat.
Fokus pada masa depan kau.
Perjalanan kau masih jauh.
Senyum dan jalan.

p/s : ni Faiz Ibrahim yang cakap.

Salam sahur & salam subuh.


xoxo,
bercakap dengan bintang

senyum dan jalan

tim87 | 12:04:00 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum.


Jangan sedih lama-lama sangat.
Fokus pada masa depan kau.
Perjalanan kau masih jauh.
Senyum dan jalan.

p/s : ni Faiz Ibrahim yang cakap.

Salam sahur & salam subuh.


xoxo,
bercakap dengan bintang

Friday, February 12, 2016

HANCUR AKU

tim87 | 11:05:00 AM | 1 Comment so far
HANCUR AKU - ESTRANGED FT FAZURA



Apa khabar teman
Ku perlu bicara
Kerna aku hilang
Tanpa kamu

Apakah ertinya
Ketemuan ini
Ku merindukan kehadiranmu

Hancur.. hancur aku
Bila-bila saja
Hancur, hancur aku

Hancur.. hancur aku
Bila-bila saja
Hancur, hancur aku

Apa khabar teman
Ku tunggu bicara
Harap engkau cari
Diri aku

Apakah ertinya
Kesudahan ini
Patutnya kau rindu
Kehadiranku

Hancur.. hancur aku
Bila-bila saja
Hancur, hancur aku

Hancur.. hancur aku
Bila-bila saja
Hancur, hancur aku


p/s : Hancur berkecai dah, tahu?! *aku tak kuat*


xoxo,
bercakap dengan bintang

Betulkan kehidupan

tim87 | 9:08:00 AM | Be the first to comment!

p/s : Ya Allah, permudahkanlah urusan hambaMU yang daif lagi lemah ini. Allahu. :'(

xoxo,
bercakap dengan bintang

Thursday, February 11, 2016

Forget the Past, Remember The Lesson.

tim87 | 5:50:00 PM | Be the first to comment!


xoxo,
bercakap dengan bintang

Perempuan

tim87 | 8:51:00 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum korang!

Jenis  perempuan ni, kalau dia sayang dia care habiss habiss. Ambil berat tak kira masa kononnya. Once kalau dia dah tak kesah, memang takkan ambil tahu langsung pasal korang. Nak sangat tahu camne? try la hancurkan kepercayaan dorang. Betul tak girls? Ermm..


xoxo,
bercakap dengan bintang

Wednesday, February 03, 2016

Rabu Tanpa Kata #16

tim87 | 9:16:00 AM | | Be the first to comment!

xoxo,
bercakap dengan bintang

Tuesday, February 02, 2016

Entry Tanpa Kata

tim87 | 8:37:00 AM | 2 Comments so far

p/s : sakit tahu!


xoxo,
bercakap dengan bintang