Thursday, May 21, 2015

14 HUKUMAN POPULAR WAKTU SEKOLAH DULU-DULU

tim87 | 8:36:00 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum korangg!


Belum terlambat lah aku nak wish Selamat Hari Guru buat semua guru-guru kat Malaysia ni tak kira lah guru tadika ke, sekolah rendah ke, menengah ke, pensyarah ke, guru sekolah memandu ke, guru mengaji ke. Yang penting GURU! and the most important thing is, GURU pertama yang mendidik kita supaya menjadi manusia sekarang ni, OUR PARENTS!  A teacher is not only those who teaches you in a classroom, it can also be the ahjussi standing by the street - teaching you manners or even simple vocabulary. Thank you to both my parents, who are my ultimate teachers, who have -without fail - guiding me, educating me, inspire me, to become the person who i am today, even to date! Jyeahh!

Oh, tiba rinduu nak sekolah! Masa sekolah dulu sebok nak keje. Bila dah keje pulak sebok nak masok sekolah balek. heh?! Apa-apa pun zaman sekolah lah zaman paling havoc, paling best, paling syiokk wa cakap lu! banyak kenangan tercipta kat sekolah. Dari tadika sampai lah sekolah menengah. Ok, aku sekolah sampai STPM je nok! hooho. Tapi bila aku lihat budak-budak sekrang tak macam dulu. Memang la zaman makin berubah, tapi totally berubah wat! Dulu kene jeling lama-lama ngan cikgu pun dah kecut perut beb. Tengok muka cikgu pun tak sanggup. Pernah sekali waktu darjah 3, ade sorang ustaz tu, namanya ustaz Kamaruddin tak silap. Bila dia keluar je dari bilik guru, kitorang memang akan kecut perut lari masuk kelas. Walaupun dia belum bukak suara pun! Sekarang ni tak! Bila cikgu cakap, No! ade je ayat nak melawan. Ade je idea nak kenakan cikgu tu balik. DUlu muke kitorang redha je kene hukum! Hukuman ape je aku tak pernah? Rasa macam pernah semua kot. AKu bukan budak baek sangat waktu sekolah dulu. Tapi just a lil bit NAKAL la.. Nak kata buat hal tu tak da la sampai buat kerja tak senonoh nokkk!

Budak-budak zaman sekarang mesti tak pernah rasa hukuman macam kitorang dulu-dulu kan. NAh untuk tatapan korang! Sape pernah kene ni kompom gelak! Sekarang ni nak jentik sikit puntak boleh. Mak aihhh! Rinduuuu bebb bila tengok moment rare cenggini! 

Sumber : Facebook

Yang first ni tipu cakap tak pernah! Kadang-kadang gara-gara dua tiga orang buat salah, habis satu kelas kena berdiri. Hoho.

Ni hukuman paling selalu aku kena jugak tapi waktu sekolah menengah la kot? hihihi. Aku pun salah seorang pelajar yang duduk tepi tingkap! Boleh cuci mata! mihmihimihi!


Yang ni lebih kurang la. Tapi jarang kot berdiri atas meja sebab bawah desk tu ada buku-buku. So, sekolah kami biasanya amalkan hukuman berdiri atas kerusi jer.. Korang?



Wahhh, yang ni kadang-kadang suka! Sebab tak masuk kelas,! Tapi capek deh berdiri sampai habis waktu kelas! Bukan sepanjang hari k. Ikut waktu cikgu tu mengajar. Kalau kat zaman sekolah menengah, tempat favourite cikgu untuk denda pelajar adalah di tengah-tengah padang! gilerr tak panas! kadang-kadang malu jugak sebab kalau ada pelajar nak pergi makmal, dorang akan lalu pelajar-pelajar yang kena denda ni. Tak pun kelas-kelas lain yang tepi tingkap tahu siapa pelajar yang kena hukum tengah padang sebab memang jelassss kot kat tengah padang tu!! haha!


Yang ni famous masa sekolah rendah. So masa sekolah menengah, kalau disuruh buat mende alah ni memang tak lah!



Yang ni pun famous masa sekolah rendah! Aku pernah kena sebab tu aku tahu! kikiki.



Buat kerja amal! haha! Selalunya aku kene cuci tandas je. Jarang kene denda buang sampah!



Hah, budak-budak laki yang suka simpan sideburn memang dah biasa kene tarik macamni! Aku kene pulas telinga dengan pulas perut je! Tapi terus terang cakap, kene pulas perut lagi sakit beb! Sampai tingkatan 6 pun pernah kena pulas perut! sebab aku punye lembab bab akaun! Cikgu tu memang tangan menuju perut je. Nasib baik takde parut, kalau tak, menangis laki aku. hhahahahah!


Ni biasanya sekolah rendah. Kami dibiasakan berbahasa melayu dalam kelas. Disebabkan kami ni orang sarawak, terbiasa pulak loghat sarawak dalam kelas. 1 perkataan tu denda 10 sen tak silap aku. 


Yang ni aku tak pernah kena kot. Budak-budak laki memang ye la! haha. Rare tak? Sekarang ade lagi tak hah?



Itik? kadang-kadang lompat katak pun dah kene! 

Yang ni paling best! pernah kena jugak ketuk ketampi sorang-sorang. Kalau erkumpulan, kena serentak! Kalau tak serentak memang kene buat semula sampai serentak. Mampuih! 



Pumping ni famous di kalangan lelaki. Hehe. Nasib baik aku pompuan. =)



Budak laki la paling ramai ni! CIkgu-cikgu bukak kedai gunting rambut free! haha. Tapi aku pernah kena la dengan ustazah ni. Satu ari tu dorang buat spotcheck mengejut disebabkan beberapa kumpulan pelajar pompuan buat rambut botak ala-ala shaolin soccer tu. So, mengejut waktu P&P dorang datang check main seluk je kat scarf! Tup-tup aku pulak kene sebab rambut ala-ala lelaki. Haih! Sesungguhnya aku tak botak! Dipendekkan cerita, aku kene tampar dengan ustazah tu sebab aku menjawab. Menjawab yang betul kot. Kenape plak aku yang kene padahal ramai lagi yang rambut pendek tapi tak kena! Tu yang aku tak puas hati. hehe. Tapi tu kenangan lah. Tu paling indah kenangan aku cipta. Eceh. ! 1st time pipi gebusss ni kene tamparan wanita. Mak ayah aku pun tak pernah lagi tampar aku. 2 kali beb! nasib baik aku tak terkucil kat situ. Tapi takpe, aku tak pernah dendam kot. Balik rumah pun bukan nak mengadu ngan parents. Sebab aku tahu kalau mengadu sekali pun memang aku kene balik! hikk! Aku rasa korang pn camtu jugak kan. TAkut nak bagitahu yang cikgu cubit ke pukul ke, sebab mak ayah dulu-dulu memang akan marah balik sebab memang tahu anak dorang nakal. hehe. Kalau sekarang ni dah masuk kes mahkamah dah. Sampai sudah tak settle-settle. Kan???





Ok, guys, sampai ni saja entry kali ni. Saja nak mengimbau kenangan silam yang mengusik kalbu. Buat cikgu-cikgu yang pernah mengajar hamba ini, ampunkan lah dosa aku, maafkan anak murid mu yang nakal ini. hoho. Aku rinduuuu kaliannn!

Sebelum beredar, nak belanja korang gambar zaman-zaman sekolah aku dulu. hikk! cari aku kat mana ok!


Gambar ni di ambil waktu darjah 4. Tahun 1997. Legend tak? Muka aku orang kata tak pernah berubah dari kecik. Kalau terrer cariklah aku. hik!

Ni pulak gambar waktu tingkat 6 atas. Ustazah tengah tu bukan guru kelas kami tapi beliau mengajar subjek Usuluddin time tu. Aku salah sorang yang rapat dengan ustazah ni dan anak-anak beliau. Oh, suwittt kenangan itu,. Sekarang dah lost contact dah ngan ustazah ni. Balik semenanjung tapi tak tahu kat mana. Dah besar kot anak bongsu dia nama Aisyah tu. Dulu, kalau ayah dorang travelling, aku ni lah yang jadi supir Aisyah. Hantar gi tadika. hihi. Kalau ustazah masak memang sedap! Orang gaji dia pun baik. 




Ni pulak waktu tingkatan 1 tahun 2000. Guru kelas kami ustaz Ibrohim. Sampai sekarang ni aku masih hafal lagi sifir fe'el dalam bahasa Arab. Sebab apa? Sebab beliau mengajar sambil bernyanyi. Sebab tu sampai sekarang terngiang-ngiang nyanyian tu. Senang nak ingat. Dalam exam pun kalau tak ingat, kitorang nyanyi je. haha! Disebabkan beliau jugak aku dapat A bahasa arab dalam PMR dan memang aku minat sangat bahasa Arab ni. Disebabkan beliau jugak, aku hampir setiap tahun wakil sekolah untuk pertandingan Tulisan Khat untuk sekolah-sekolah bahagian Sibu. Dan aku pernah join 1 pertandingan esei Bahasa Arab dan alhamdulillah dapat Johan. Tapi tu semua cerita menengah rendah. hihikk.. Tapi aku masuk Pertandingan tulisan Khat sampai Tingkat 6 tahu! caye tak caye terpulang!



#ex-tadika lakis Sibu
#ex-sk agama Sibu
#ex-smk agama Sibu

Cukup la 3 gambar tu sebagai jamuan mata korang rini k. Alhamdulillah, semua anak murid, kawan-kawan dapat keje elok-elok. Ada yang satu jabatan lagi ngan aku. Berkat hukuman yang cikgu-cikgu beri waktu sekolah, kami jadi manusia yang berguna jugak. InshaAllah. =)

Have a nice teacher's day!
Muahhhciked,

xoxo,
bercakap dengan bintang.
















Saturday, May 16, 2015

Hanya Tuhan Yang Tahu..

tim87 | 5:59:00 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum semua..

Benda yang aku tak nak terjadi dah terjadi malam ni. Maaf la kalau ada yang beberapa ari ni carik aku. Sesape call pun aku memang x angkat terutama malam ni termasuk family & enchek husband.

Ermm.. nenek.. mek rindu ktk aiee.. :"( kenak kitak pegi saat mek jaoh camtokkkkkk... :"(

See.. begini lah life aku kat kapit. Benda yang aku paling takut sekali bila terjadi. KEMATIAN. Yupp, aku paling takut benda ni terjadi. Lagi-lagi aku jauh dan sorang-sorang je kat sini. Kawan memang ada, tapi maklum la baru nak kenal-kenal ngan orang kat sini kan.

Sebelum ni aku pernah gitau ngan member aku.. part family meninggal tu aku risau sangat. Bukan mintak, tapi berjaga-jaga. life kat sini memang ok.. takde masalah ssngat bagi aku. Cuma kekangan kitorang kat sini is jalan. Yess, jalan penghubung untuk aku balik ke Sibu. 3 jam memang orang kata tak lama.. Memang tak berapa nak lama. But for me, kalau dah emergency, 3 jam tu pun kita dah tak tahan dah. Tapi cost untuk balik tu pun kena ambil kira.

Hanya Tuhan yang tahu perasaan aku sekarang. Dengan tiada siapa di sisi. Maaf lah jika aku langsung tak angkat call. Memang aku baca message tapi aku tak sanggup nak dengar and aku tak nak dorang tahu aku nangis kat sini sorang-sorang.

Nenek kesayangan kami, berumur 106 tahun pada tahun ini menghembuskan nafas terakhir nya pada jam 10 lebih tadi. Time tu aku tengah attend program kat sini. Baru je lagi. Baru je balik dari program YB. Ermm.. patut rasa tak sedap hati je beberapa hari ni. :'( kalau tak sebab transport, aku memang dah balik dah time time cenggini. Aku nak balikkk!!!! Minggu ni memang aku plan nak balik jenguk nenek. Ermm.. nampaknya tak sempat hajat aku nak jumpa nenek tersayang. Maafkan cucumu ini nek.. dah takda peluk cium untuk nenek. Nasib baik bulan lepas aku tergerak nak balik lawat nenek. Time tu nenek dah mula kurang bercakap. Makan pun apatah lagi.

Ya Allah, tabahkan hati ini ya Allah. Sekda tempat aku mok mengadu tokkk.  :"( nekkkkk, kenak pegi sik nunggu kamekkkk ooo..

Untuk pengetahuan semua, express (feri) terakhir dari kapit ke sibu adalah jam 3.15 petang. Anda bayangkan kalau terjadi apa-apa pada waktu malam atau selepas ketiadaan express, macamana nak balik? macamana perasaan korang? Nak tak nak korang kena balik awal pagi. Tu pun bukan lah awal sangat. Jam 6.45 paling awal ke sibu dan sampai kat sana pun jam 9 lebih. Erkk.. sebelum kejadian ni berlaku aku memang dah pikir awal dah benda ni. Tak fikir pun emergency lain.. yang aku pikir keluarga meninggal je. Keluarga jauh masih boleh sabar lagi tapi kalau keluarga dekat? Bukan nak mintak jadik ape ape kat dorang. Aku takut je.. aku takut!! See, benda yang di takut tu dah terjadi. Ya Allah, aku tak kuat. Aku tak kuattttt!! :"(

Kali terakhir aku jumpa nenek pun bulan lepas. Tu pun balik hari je. Tak bermalam pun sebab besoknye kene balik kapit lagi awal pagi. Ya Allah seksanyaaa... perjalanan dari kapit ke sibu ambil masa 3 jam, dan di sibu ke kampung aku ambil masa 3-4 jam jugak.Ermm.. memang dah sah aku tak sempat tengok mayat nenek. Huhuhu.. tak tertanggung rasa rindu, rasa sayu ni Ya Allah..

Aku rindu nak pelukkk nenekkkkkk!!! Rindu nak cium pipi diaaa!!
Aku nak baleekkkkkkkkk!!!!!!!

Al-fatihah untuk nenek.


Friday, May 15, 2015

GUGUP?

tim87 | 6:23:00 PM | Be the first to comment!
Assalamulaikum semua...!

Pelik sikit topik kita ari ni eh.. haha..! Aku ni nampak je gagah. Tapi sebenarnya gugup orangnya. Siess beb, aku jenis cepat gelabah, cepat gugup, cepat cemas and wat so ever la yang adek beradek ngan dorang nih! Orang kata kan, kalau selalu mengalami semua di atas, orang ni stress tahap cipanzi. Sejauh mana kesahihannya aku pun tak tauuu... Malas nak buat research! haha.

Ok, back to GUGUP. Bila part aku gugup ni sebenarnya??

Yang pertama bila aku kena bercakap kat depan. Contoh bila pengucapan awam ke, bagi ucapan untuk apa-apa majlis ke, buat presentation depan kelas ke... haaa!! Part tu bilik yang sejok tahap suhu afrika pun aku boleh jadi berpeluh! Debaran dan denyutan jantung sangat kuat! kalau gi buat check up ni memang aku rasa dorang fikir aku ni banyak penyakit kot! haha. Aku start di arah untuk menjadi emcee sesebuah majlis ni sejak aku mula masuk keje. Kat opis aku masa tu aku la yang paling muda sekali. Suwittt 19 i told u! haha. Nak tak nak, aku kene terima jugak walaupun paksa rela. Bila aku dah terima tu, setiap kali program pulak orang panggil aku jadik emcee!!! ape ke hall???? hahahah. Tapi kan, bila dah selalu jadi emcee pun memang setiap kali tu jugak aku gugup. AKu rasa sejenis penyakit kot gugup ni. kan?

Yang kedua bila aku jumpa orang atasan. Ermm.. Tak kisah la bos aku ke, bos jabatan lain ke, YB ke.. Sesape je yang ada pangkat tu lah! Memang aku cuak, nevessssss, gugup dan sewaktu dengannya. Aku kadang-kadang pun pelik jugak kenapa aku jadikk cenggitu eh? hikk!

Yang ketiga aku gugup kalau nak bercakap dengan orang yang mula-mula kita kenal. Yesss, ramai yang fikir aku peramah. haha! Peramah ke haa? Ekceli dalam hati Tuhan je tahu! aku debar-debar sebenarnya. hihi. Malu kot? eh?

Yang keempat, aku selalu gugup kalau nak gi dinner ke, nak gi kenduri ke.. haha. macam aku pulak yang nak kawen..? haha. Ntah la. kenapa hoiii..?

ermmm, aku rasa 4 part tu je aku selalu gugup! Untuk yang tak kenal dan yang dah kenal aku tu, korang takkan perasan part bila aku gugup. hihi. aku selalu cover line kot? haha. ohh, aku pernah terbaca artikel yang cakap GUGUP ni sejenis penyakit MENTAL!!!!! Ya Allah.. sahih ke ha? Ni ha, sumber dari sebuah majalah.

Gugup merupakan masalah mental yang sering dialami sebagai reaksi tubuh terhadap stres. Namun, pada orang tertentu keadaan tersebut dapat timbul tanpa ada stres yang nyata atau sebagai reaksi terhadap situasi yang pada orang lain tidak menimbulkan stres. Orang yang mudah gugup dan gelisah dapat disebabkan oleh sistem saraf yang terlalu aktif.
Siapa yang ada masalah macam aku ni haa? kalau cara aku nak hilangkan gugup ni pelik sikit.. haha. Pernah jugak gugel, tapi aku just baca je. jarang nak amalkan or praktikkan. nanti la kalau next entry ni aku rajin menaip, aku taip lah ok. Arini kepenatan yang teramat sangat plus tak cukup tidur.

ok, jumpa di lain entry k. eh, baru perasan, kalau taip entry pun kadang boleh nebes or debar.. eh>? acaner tu? semua benda pulak aku nak gugup ni ha. adoi.

bah. selamat mengugupkan diri.





xoxo, 
si gugup yang rare!

Wednesday, May 13, 2015

Rabu Tanpa Kata #12

tim87 | 12:42:00 PM | | Be the first to comment!


Monday, May 11, 2015

Untuk Cinta by Hafiz Suip & Adira

tim87 | 4:54:00 PM | | Be the first to comment!
Assalamualaikum korangg..

Terdengar lagu OST Pilot Cafe tadi. Mula macam tak minat.. tapi dah DJ asyik ulang-ulang macam best la pulak. Ok, HAFIZ rupanya! mane tak best kan?!

Layannnn luu..





Lirik Lagu Untuk Cinta By  Hafiz & Adira

Kau tunjuk kan aku
yang memangnya tak pernah tahu
erti cinta sebenarnya
dari jiwa
bukan hanya dari mata

Kau ajar hati ku
kasih setulus seikhlas nya
tak pernah mengalah
walau kan terpisah
sedikit pun tak berubah

Namun
tak kan menjadi miliki ku
cinta bukan tercipta untuk ku

Tolong jaga lah diri nya buat diri ku
jangan biar luka lagi hati nya
yang amat ku cinta
yang milik engkau saja

Biar ku simpan semua kasih dan cinta
akan ku pendam kan sepanjang nyawa
hingga tiba masa
untuk aku bercinta semula..

Selamat tinggal kasih

Aku kan pergi bawa diri
yang telah rela
dan mengerti oh

Dan disini saja
berakhir nya sebuah kisah
cinta bertepuk sebelah
terpaksalah
ku terima

tentuan nya oh



xoxo,
bercakap dengan bintang

Extreme Game Yang Aku Nak Try!

tim87 | 2:32:00 PM | | Be the first to comment!
Assalamualaikum duniaaa...

Lemau tak arini? hahah. Ok, fine.. Biasa la Isnin kan..So far arini a lil bit bizi sebab sensorang kat opis. Tapi, atas advices ramai pihak, so aku try rehat ikut time, balik on time, turun keje on time. Bak kata orang, keja sampai mati pun tak habis..? Bila fikir balik, ha'ah la, betull sangat nongg! =D hikkz!

Ok, arini citer pasal stress.. Aku ada cadangan untuk korang hilangkan stress korang! Jom, ikut aku try game best ni. Selain dapat cabar diri, korang dapat release korang punyer stress keje kat opis tu...! Siessly lama dah aku nak try game-game cenggini, cuma tak tahu tempat, takda masa and bla-bla-blaa.. banyak la ko punya alasan tu CT oi...!

Bah, jom tengok game apa aku nak try ni!

1) BUNGEE JUMPING

Bungee Jumping atau ada yang panggil Bungy Jumping ni merupakan aktiviti yang melibatkan kita melompat dari struktur tinggi dengan hanya menggunakan tali elastik yang besar. Struktur tinggi biasanya objek yang tetap seperti bangunan, jambatan atau kren. Perasaan seronok tu akan mula datang bila kita tengah bebas terbang ataupun bila kita dah jatuh tergantung bersama tali tu. Kalau aku, jerut sekuat hati sampai terkeluar anak tekak! biar puas hati..! haha.

Tak silap aku di Malaysia ada dah iaitu di Sunway Lagoon. Yuran aku tak pasti pulak berapa. Yang aku tahu kita kena terjun pada paras ketinggian 21 meter dari atas air. Aku dah nyatakan niat aku beberapa tahun ngan enchek husband bila tengok Aizat Amdan main kat Australia dulu dengan family dia. Lupa dah apa nama rancangan tu.  Takpe, ada rezeki aku memang nak main! Nekad nih.



Gambar kat bawah ni adalah di Bloukrans River Bridge , South Africa. Tempat ini merupakan pusat terjunan Bungeee Jump yang tertinggi di dunia.Platform terjunan terletak di bawah jambatan dengan ketinggian 216 meter atau 710 kaki. Bloukrans River Bridge terletak kira-kira 40 meter dari Plettenberg Bay, South Africa. Hah korang, jom! =)



2) SKY DIVING

Game ni pulak lebih kurang jugak ngan bungee jumping tu. Beza nya kita terjun daripada kapal terbang. Part ni mesti layan bila terapung-apung kat awan sambil menelan angin-angin dan awan. hihihi. Namun, tiada yang lebih yang menyeronokkan plus menakutkan jugak la bila kita nak lompat keluar dari pintu pesawat untuk memeluk langit terbuka. Untuk kali pertama, terjun udara seiring adalah cara terbaik untuk mengalami dan mempelajari asas-asas terjunan udara. Ni yang aku baca la.



yang ni pun sky diving jugak eh? ye la kot kan?




3) ROLLERCOASTER

Rollercoaster ni ada banyak jenis. Aku pernah try beberapa jenis je. Aku nak main yang banyak pusing-pusing tu. Kasi mabuk kepayang sikit. hiihi.. gambar ni aku cedok dari macik gugel je, nampak macam best je, aku nak try! Arghhhh.. boleh tak kalau main tu tak payah yuran-yuran bagai hah?! haha. 




Gambar bawah ni adalah Superman Escape from Krypton (awalnya dikenal sebagai Superman: The Escape) adalah steel shuttle roller coaster yang dibangun oleh Intamin di Six Flags Magic Mountain di Valencia, California, Amerika Syarikat. Ketika dibuka pada tahun 1997, roller coaster ini merupakan tercepat dan tertinggi di dunia. Roller coaster ini mirip dengan Tower of Terror II, yang membuka dua bulan sebelumnya di Dreamworld di Australia. Macam syiooookk je kan?




4) BICYCLE EXTREME

Aku tak tahu apa nama games ni. Aku belasah je. Tapi macam best je kalau nak cuba..! hihi.. here we go!!!! Power gilaaaa benda ni. tak leh mejin kalau tersasar sket. erkkk..!



Ekceli banyak lagi sebenarnya permainan extreme ni. Aku suka flying fox jugak. Tapi tu takda la extreme sangat kan. Semua mesti dah pernah try kan?

Okla.. nak berangan kejap main benda ni. Tapi risiko sangat-sangat tinggi. Sapa-sapa korang ada penyakit jantung, aku suggest tak yah je korang main. Lupakan niat tu. Korang main dalam mimpi je. hihi. Sebab apa aku suka extreme-extreme cenggini, sedikit sebanyak boleh hilangkan rasa stress! tu yang paling penting! Plus aku nak cabar diri aku sendiri. Enchek husband aku macam tak sporting je nak main. Dia boleh cakap kalau aku nak, main sorang. haihh?!

Jumpa di next entry ok.


xoxo,
bercakap dengan bintang

Friday, May 08, 2015

Nota Jumaat #7

tim87 | 6:31:00 PM | 1 Comment so far
Assalamualaikum semuaa..

Salam jumaat koranggg! Nota Jumaat yang ke 6 ni pun remind tentang Sunnah pada hari Jumaat.


Yang first, sunnah memperbanyakkan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW.

Kata Nabi SAW: 

“Sesungguhnya sebaik-baik hari ialah hari Jumaat, maka perbanyakkanlah selawat keatas ku pada hari tersebut. Sesungguhnya selawat kalian akan diperlihatkan kepadaku.” (Sahih, Abu Daud:1047, disahihkan oleh al-Arnaouth)

Yang kedua, banyakkan berdoa kepada Allah swt terutama pada penghujung Asar.

“Pada hari Jumaat terdapat dua belas jam, pada waktu itu tidaklah seorang hamba Muslim memohon sesuatu kepada Allah melainkan Dia akan mengabulkannya. Oleh itu, carilah ia diakhir waktu setelah asar.” (Sahih, Abu Daud: 1048, di sahihkan oleh al-Hakim, adz-Dzahabi, an-Nawawi dan al-Albani)

And yang ketiga tu adalah membaca surah Al-Kahfi. Aku pernah buat entry jugak before ni tentang kelebihan membaca Surah Al-Kahfi.

Rasulullah SAW berkata: “Sesiapa yang membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat, dia akan disinari cahaya di antara dua Jumaat.” (Sahih, al-Hakim:3392, disahihkan oleh al-Albani)

Semoga bermanfaat!



xoxo,
bercakap dengan bintang.

BLOGWALKING SEGMENT BY JULIAJAMALUDIN.BLOGSPOT.COM

tim87 | 5:00:00 PM | | | 11 Comments so far
Assalamualaikum korang.

Arini mood nak blogwalking je eh.. So, apa kata join segmen ni. Boleh korang blogwalking peserta lain pulak. Jom kita ramai-ramai blogwalking rini. Kasi traffic naik sketttt..! =)



**Ingat tau! WAJIB follow peserta lain jugak!

Selamat berblogwalking!

xoxo,
muahhhhciked!


Thursday, May 07, 2015

Misi ke USS-Mission Accomplished!

tim87 | 2:12:00 PM | | | Be the first to comment!
Assalamualaikumm semuaa..

Hoyeahhh! Mission accomplished weyhh! akhirnya kitorang berjaya gak jejak kaki ke Universal Studio Singapore (USS)! Cuti hari buruh dan cuti hari wesak aritu aku gunakan sepenuhnya untuk spend time holidayy ngan member aku. Nah seciput gambar dulu. Ada masa nanti aku update entry ok! Maaf la eh, gambar kocikk jeee.. mintak tolong tourist lain yang amek kan.. hew heww.. at least ade daripada takda kan. perghhh!
pheeeewwwitt!! nampak kuruss tak aku kat situ.. huahuaaaa!
jumpe kat next entry ok. Tak sempat nak transfer gambar lagi. hikk!
 okbaiii.. :D


xoxo,
bercakap dengan bintang

Wednesday, May 06, 2015

Rindu - Shae & Nukilan

tim87 | 6:02:00 PM | | | Be the first to comment!
Assalamualaikum uollss...!

Pernah dengar tak lagu yang aku maksudkan ni? Aku suka lagu RINDU ni.. Macam-macam dikenang balik bila dengar. Boleh senyum sorang-sorang kalau layan. haha.. weewitt! lawak aiihh.. ingat sapa tuuuuuuu.. :)

Kumpulan NUKILAN ni rupanya ditubuhkan oleh MALIQUE Too Phat! ohhh,, my man! haha. Aku fanatik Malique masa sekolah dulu. Siap beli kaset Too Phat bawak g sekolah ngan walkman Sony aku. Tah mana dah walkman tu. Pernah kena rampasss woo sume ni.. Oh, rindu pulak zaman sekolah! 

Jom layan lagu ni sambil senyum, sambil rindu ngan orang yang korang rindu..! wiwwiiiiittt! =)




RINDU by SHAE & NUKILAN

Di malam yang sepi
Aku sendirian dengar bisik hati
Ku pejamkan mata
Biarkan dibawa
Kembali ke suatu
Ruang dan masa
Indahnya bila
Dibuai sejarah
Di dalam keasyikan
Terlihatkan seraut wajah

Rindu membelenggu
Terkenang masa lalu
Hati ini jadi rindu
Tak terkata
Manapun kau berada
Semoga berbahagia

Ku bertanyakan mana sita
Kembalikan warkah cinta
Moga manis jangan tangis hakis tinta
Semua janji yang pernah dideklarasi
Tinggal puisi sepi minta dideklamasi
Aku masih bergelut memeluk takdir
Detik bermula sehingga kemelut berakhir
Apapun juga keputusan
Aku terima walau jujurnya tak keruan dan
Yang dah berlaku biarkan berlalu
Nescaya nestapaku kan diubat waktu
Kau harus bahagia walau tak bersamaku
Khabarnya hidupmu kini ibarat ratu
Nahu lagu berbaur tabu ku tahu
Namun bukan niat ‘tuk menggugat dan menggangu
Semoga kau pun merindui
Dua lokasi, hati satu frekuensi,
Aku rindu

Rindu
Sejujurnya ku menginginkanmu
Di sini bersama menempuh dunia ini

Rindu membelenggu
Terkenang masa lalu
Hati ini jadi rindu
Tak terkata
Manapun kau berada
Semoga berbahagia

Andainya diberi kesempatan
Banyak yang mahu kuperkatakan
Menyusur rekahan mengukur punca retakan
Sejujurnya dirimu tak kupersalahkan
Sempurna perbuatan, perkataan dan perwatakan
Mungkin semuanya berpunca dari aku
Yang selalu keterlaluan memahukan sesuatu

Memorabilia, paraphernalia cinta
Setia mencerita sisa memori tercipta bila
Ku mengadu ke purnama
Bertanyakan khabar pujanggaku di sana
Puisi cinta lama sibuk dihidupkan
Menjadi senandung lestari bayu tiup-tiupkan
Yang kau nyanyikan aku nyanyi juga
Tak sempurna tapi ku kan tetap coba
Semoga terus merindui
Dua lokasi, hati satu frekuensi,
Aku rindu


Rindu membelenggu
Terkenang masa lalu
Hati ini jadi rindu
Tak terkata
Manapun kau berada
Semoga berbahagia


Jangan ku kau lupa hingga hari kita bersua



Kalau rindu mak jemah ni, dengar lagu ni hokeyhhh! :)
Muahhhhcikeddd!

xoxo,
mak jemah kerinduan.

Friday, May 01, 2015

Nota Jumaat #6

tim87 | 6:12:00 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum duniaaaa..